Kayıt Dışı Ekonominin Boyutunun Ölçülmesi Çalıştayı

Buradasınız

"Türkiye'deki Kayıt Dışı Ekonominin ve Vergi Açığının Boyutunun Ölçülmesi Çalıştay"ı 26 Mayıs 2015 tarihinde OECD Ankara Çok Taraflı Vergi Merkezi'nde gerçekleştirildi. Çalıştaya konu hakkında çalışmaları bulunan değerli akademisyenler ile Başkanlığımız ve diğer Kamu Kurumlarının temsilcileri tarafından katılım sağlandı.

Çalıştay, Gelir İdaresi Başkanı Sayın Adnan ERTÜRK tarafından yapılan açılış konuşması ile başladı. Çalıştayın birinci oturumunda Gelir İdaresi Daire Başkanı Sayın Faruk GÖZÜBÜYÜK tarafından, "Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Programı Eylem Planı ve Kayıt Dışılığın Ölçülmesi"ne ilişkin değerlendirmeleri ve Başkanlığımızın geçmiş tecrübelerini içeren bir sunum yapıldı. Daha sonra, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Sayın Semi OKUMUŞ'un oturum moderatörlüğünde Sakarya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sayın Fatih SAVAŞAN tarafından "Kayıt Dışı Ekonominin Ölçülmesinde Geçerli Yöntemler ve Türkiye Tecrübesi" konulu bir sunum yapılarak, diğer katılımcıların görüş ve önerileri alındı.

Çalıştayın ikinci oturumunda, Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sayın Ahmet Burçin YERELİ'nin oturum moderatörlüğünde, TÜİK Ulusal Hesaplar Daire Başkanı Sayın Tülay KORKMAZ tarafından "Kayıt Dışı Ekonominin Sektörel Bazda Ölçülmesinde Kullanılacak Yöntemler" ve TÜİK İşgücü ve Yaşam Koşulları Daire Başkanı Meral DAŞKIRAN tarafından "Kayıt Dışı İstihdamın Ölçülmesi ve İşgücü İstatistikleri" konulu sunumlar gerçekleştirilerek diğer katılımcıların görüş ve önerileri alındı.

Çalıştayın üçüncü oturumunda, TÜİK Başkan Yardımcısı Sayın Mehmet AKTAŞ'ın oturum moderatörlüğünde, Vergi Başmüfettişi Sayın Okan UÇANOK tarafından "Vergi Açığı Kavramına Teorik Bir Bakış ve Türkiye" konulu bir sunum yapıldı ve diğer katılımcılarla fikir alışverişinde bulunuldu.
Sunuculuğunu Gelir İdaresi Grup Başkanı Mehmet Ali CEYLAN'ın yaptığı çalıştayın son oturumunda, moderatörlerin değerlendirme konuşmalarının ardından katılımcıların yorumları da alınarak çalıştay tamamlandı.

Çalıştay boyunca, kayıt dışı ekonominin boyutunun ölçülmesinde kullanılan mevcut standart yöntemler, Türkiye'de kayıt dışı ekonomiyi sektörel bazda düzenli olarak ölçmede kullanılacak veriler, bu verileri analiz edebilmek için gerekli teknik altyapı ve bu bilgileri kullanma yöntemleri, Türkiye'de vergi açığının ölçülmesinde kullanılacak yöntemler ile en sağlıklı ölçümün gerçekleştirilebilmesi için ihtiyaç duyulan veriler ve teknik altyapı değerlendirilmiş ve ülkemiz koşulları dikkate alınarak hangi ölçüm yöntemlerinin daha uygun olacağı hususu tartışılmıştır.